A napokban olvastam egy cikket a szilikagélről (tudjátok, ez az a valami, ami pici zacskóba téve megtalálható az újonnan vásárolt cipő dobozában, táskában, elektronikai cikkek dobozában, újabban vitaminos dobozokban is találkoztam vele, feladata a nedvesség megkötése).

A cikk arról szólt, hogy mi mindenre használható a szilikagél, ahelyett hogy egy mozdulattal a kukába dobnánk. Én tényleg azonnal ki szoktam dobni, nehogy a gyerekeim kezébe kerüljön (ezután is így fogok tenni), de tény, hogy a cikkben sok jó felhasználási ötlet van. (itt a cikk, ha érdekel)

Ha olvastátok a cikket, és felkaptátok a fejeteket, hogy jaj de jó, mennyire hasznos a háztartásban és ingyen van, és eldöntöttétek, hogy ezentúl gyűjteni fogjátok a kis szilikagél-golyókat tartalmazó zacsikat, akkor kérlek, hogy arra is figyeljetek, hogy olyan helyen gyűjtsétek és tároljátok, ahol a kisgyermekeitek nem érik el, nem férnek hozzá. Ugyanis a zacsik és a bennük lévő szilikagél golyócskák veszélyt jelentenek a kisgyermekek számára

Miért? Mérgező? Ez nincs is ráírva!

Keresgélve, olvasgatva a neten, azt találtam, hogy elvileg nem mérgező, illetve 1 db zacsiban nincs akkora mennyiségű szilikagél, hogy az komoly egészségügyi problémát okozzon, azonban vannak gyártók, akik mérgező adalékanyagokat adnak hozzá (pl. gombaölő anyagok, rovarítók…), ergó mégis csak lehet mérgező. De a fő veszélye sokkal inkább az, hogy a kis zacskó is és a golyócskák is fulladást okozhatnak, ha a gyermek a szájába veszi! Márpedig jól tudjuk, hogy amit a gyerkőc a kezébe vesz, azt rendszerint a szájába is teszi.

Szóval, ha Te is gyűjtöd a szilikagél golyócskákat tartalmazó zacskókat, akkor kérlek, hogy légy körültekintő és olyan helyen tárold, ahol gyermeked nem éri el azt!