gombelemEgy kisgyermek számára bármilyen apró tárgy – pl. pénzérme, gyöngy, gomb – veszélyt jelenthet, ugyanis előszeretettel tesznek a szájukba bármit, ami a kezük ügyébe kerül. Ők így ismerkednek a tárgyakkal. Az apró tárgyakat lenyelheti, félrenyelheti és az a légcsőbe kerülve akár fulladást is okozhat.

Az utóbbi hetekben az apró tárgyak közül a gombelem lenyelésének veszélye került előtérbe, több nemzetközi szervezet is igyekszik a gombelem veszélyeire felhívni a szülők és a gombelem-gyártók figyelmét.

Miért veszélyes a gombelem?

Mint minden apró tárgy, a gombelem is fulladást okozhat, ha megakad a nyelőcsőben vagy ha a gyermek félrenyeli azt és a légcsőbe kerül. De a gombelem abban az esetben is veszélyes, ha lejut a gyomorba, ugyanis a nyállal érintkezve komoly égési sérüléseket okoz a nyelőcsőben vagy a gyomorban, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Épp ezért szükséges, hogy a szülők figyelmét felhívjuk a gombelem veszélyeire.

Hogyan előzheted meg, hogy egy gombelem gyermeked kezébe kerüljön?

 • A gombelemeket olyan helyen tárold, ahol gyermeked nem érheti el, nem férhet hozzá!
 • A lemerült gombelemeket is tartsd távol gyermekedtől, mert ezek is veszélyesek lehetnek! Az elhasznált elemeket ne tárold otthon sokáig, minél hamarabb vidd el a szelektív elemgyűjtőbe!
 • Minden elemmel működő eszköz, játék elemtartó rekeszét nézd meg, gyerekbiztosan záródik-e! Különösen az elemmel működő gyerekjátékokra, zenélő mesekönyvekre fordíts nagy figyelmet! Ha csavarral rögzített az elemtartó fedele, akkor nincs gond, azt nem tudja kinyitni a gyerkőc. De ha a rekesz fedele elcsúsztatható, lepattintható, könnyen eltávolítható, azaz a gyerkőc hozzáférhet a gombelemhez és kiveheti azt, akkor ezzel a játékkal csak akkor engedd játszani, ha Te is mellette vagy és állandóan felügyelni tudod őt. Egyéb esetekben sajnos a játékot el kell tenni előle, szülői felügyelet nélkül ne játsszon vele!
 • Nézd át azokat az eszközöket is, amelyek ugyan nem játékok, de a háztartásban megtalálhatóak és a gyermek hozzáférhet, pl. távirányító, karóra, elektromos kapunyitó, zenélő képeslap, számológép, kisméretű elektronikus eszközök, konyhai vagy fürdőszobai mérleg. Ha az elemtartó rekesz fedele elcsúsztatható, lepattintható, könnyen eltávolítható, akkor az eszközt tartsd a gyermek által elérhetetlen helyen!
 • Az elemtartó rekesz fedelét biztonságos rögzítés esetén is rendszeresen ellenőrizd, előfordulhat, hogy a használat miatt megrepedt, eltört és így már könnyen ki tudja nyitni gyermeked.
 • Ne engedd a gyerekeket elemmel játszani, nemcsak gombelemmel, hanem semmilyen elemmel (pl. ceruzaelem) sem!

 

Mit tegyünk, ha gyermekünk lenyelt egy gombelemet?

Megkértük Ipolyi-Topál Gittát, a HáziorvosBlog (www.haziorvosblog.hu) szerzőjét, hogy segítsen nekünk megválaszolni a kérdést, mit kell tennünk, ha gyermekünk lenyelt egy gombelemet.

Ha láttad, hogy lenyelte a gombelemet (és fulladást nem tapasztalsz), akkor azonnal vidd el a legközelebbi gyermekosztályra vagy gyermekkórházba, mert a nyelőcsőben elakadt elem két órán belül is kifekélyesedést okozhat! Röntgennel kimutatható, hogy hol az elem, és az orvosok endoszkóppal el tudják azt távolítani. A gyermeket nem szabad ilyenkor hánytatni, mert ezzel további sérüléseket okozhatunk a nyelőcsőben.

Ha nem láttad, hogy lenyelte, de a következőket tapasztalod gyermekednél, akkor feltétlenül kérj orvosi segítséget, mert az alábbiak a gombelem által okozott felmaródásra utalhatnak:

 • mellkasi vagy hasi fájdalomra panaszkodik
 • véreset hány
 • zihál
 • nyáladzik
 • nyelési nehézsége van vagy evés közben fulladozik.

Ha az elemet a gyermek félrenyelte és az a légcsőbe került, azaz a gyermek fullad, köhög, akkor azonnal kezdj neki a megfelelő műfogásokkal megszabadítani őt az elakadt tárgytól! Figyelem, nincs idő megvárni a mentő kiérkezését, azonnal cselekedni kell! Az alábbi videó bemutatja, hogyan tudod eltávolítani a légútba került idegentestet:

Nézd meg többször a videót, memorizáld a látottakat, bármilyen elakadt idegentest esetén alkalmazható, nemcsak gombelem esetén!

A legfontosabbak mégegyszer: minden apró tárgyat, amit gyermeked a szájába vehet, tárold a gyerkőc számára elérhetetlen helyen! Gyakorold be az idegen test eltávolításához szükséges ún. Heimlich-műfogásokat, hogy baj esetén alkalmazni tud, akár gyerekről, akár felnőttről van szó, életet menthetsz vele!