Bababiztonsági eszközök

Biztonsági babarács, ajtórács, lépcsőrács

Bababiztonság ajtórácsTöbb olyan hely van a lakásban, ahol egy ajtórács, babarács használata nagymértékben fokozza gyermekünk biztonságát, pl. lépcső, erkély, konyha, kandalló, vagy bármilyen veszélyes hely, terület, ami ajtóval nem zárható.

A babarácsok (vagy másnéven ajtórácsok, lépcsőrácsok) fémből, fából, vagy akár plexiből (átlátszó műanyagból) is készülhetnek. Van nyitható-zárható és van fix ajtórács. A nyitható-zárható sokkal praktikusabb, kezelhetőbb, a fix ajtórácsot csak olyan helyre célszerű tenni, amin nem közlekedünk napi szinten, vagy ahol csak nagyon ritkán és rövid időre van szükség ajtórácsra. Újdonságnak számítanak azok az ajtórácsok, vagy nevezzük inkább védőkapunak, amelyek hálós szerkezetű anyagból készültek és a tartóoszlopba visszatekercselhetőek, vagy melyek harmónikaszerűen “összehajtogathatóak”. Kis helyigényük miatt ideálisak kis lakásokba vagy nagyszülőkhöz.

Megnézem a Webáruházban

Az ajtórácsok, babarácsok rögzítés szempontjából kétfélék lehetnek: vannak a csavarral, fúrással rögzíthetőek és vannak az ún. önfeszítős rendszerűek, ez utóbbiak nem igényelnek fúrás-faragást, ezeket a 2 falfelület közé kell beszorítani. Fontos tudni, hogy az önfeszítős ajtóácsok többségénél mind a két oldalra alul-felül 1-1 tartókupakot kell a falra felragasztani, tehát a nyom nélküli eltávolítás nem kivitelezhető teljes mértékben, mert a felragasztott tartókupak rendszerint a falfestéket is hozza le magával, de pl. műanyag ajtókeretről tényleg nyom nélkül távolítható el, míg egy csavarral rögzített ajtórács esetén ez nem mondható el. Szobaajtónál én mindig az önfeszítős ajtórácsot szoktam ezért javasolni. Bár az önfeszítő rendszerű ajtórácsok használhatóak lépcső tetején is, azonban a küszöb miatt nem ajánlott (a megbotlás veszélye miatt), illetve ha más megoldás nem jöhet szóba és muszáj önfeszítőset használni a lépcső tetején, akkor mindenképpen csavarral kell rögzíteni a fali tartókupakokat (ebben feszül bele az ajtórács).

A csak fúrással rögzíthetőek egyik nagy előnye, hogy az ajtórács kinyitása után nem marad küszöb, ami különösen lépcsőnél kedvező. A másik nagy előnye az önfeszítőssel szemben, hogy az ajtórács a lezárandó átjáró teljes szélességében nyitható, az ajtórács nem szűkíti le az átjárót.

Ami viszont a leginkább meghatározza, hogy milyen ajtórácsot vegyünk, az a lezárandó rész távolsága. Ha tudjuk a távolságot, akkor máris láthatjuk, melyek azok az ajtórácsok, amik szóba jöhetnek és amiből kiválaszthatjuk a számunkra leginkább tetszőt, a lakás stílusába leginkább passzolót.

Megnézem a Webáruházban

Konnektorvédő

konnektor védőA konnektorvédő talán a legfontosabb bababiztonsági eszköz, egyetlen lakásból sem hiányozhat. Ma már a bababarátnak nevezett hotelekben is alapfelszereltség. Az áramütés nagyon sok esetben végzetes baleset, ezért tartom fontosnak, hogy legalább ez a bababiztonsági eszköz legyen használatban minden kisgyerekes lakásban. A konnektor kapcsán ugyanis nem működik az a szülői elv, hogy “majd megtanulja a gyerek a saját kárán” …

Alapvetően kétféle működési elvű konnektorvédő van: az egyik amit a konnektorba be kell ragasztani egy öntapadós ragasztócsík segítségével, a másik pedig amit bele kell dugni a konnektorba. A ragasztós a praktikusabb, ugyanis ezt nem kell eltávolítani amikor a konnektort használni akarjuk, egyszerűen csak a villásdugó segítségével el kell fordítani a reteszt és a konnektor már használható is, könnyedén belehelyezhető a dugó, majd kihúzva azt a retesz automatikusan visszazáródik és a konnektor biztonságossá válik.  A másik típusú konnektorvédő használatakor a konnektorvédőt el kell távolítani, általában egy kis “kiszedő kulcs” segítségével, ami a konnektorvédőhöz mellékelve van, és a konnektor használatakor pedig ki kell venni onnan.

Tapasztalatom szerint a beragaszthatós a praktikusabb és a kényelmesebb, mert Murphy-törvénye szerint a kulcs rendszerint éppen a másik szobában van, és még ez a jobbik helyzet (a rosszabbik, ha elfelejtettük hova tettük legutóbb…). A bepattintós előnye, hogy mobilis, bárhova magunkkal vihetjük azt és használhatjuk ott is, ahol csak néhány napig tartózkodunk (hotel, apartmann, nagyszülők).
Megnézem a Webáruházban

Sarokvédő, élvédő

sarokvedőA baleset lehetőségét ugyan nem zárja ki, de használata csökkenti a sérülések súlyosságát. Többnyire átlátszó, kemény vagy puha műanyagból, szilikonból, habszivacsból készül. Ragasztással, némelyik pici csavarral is rögzíthető az asztal sarkára, élére. A ragasztással rögzíthető sarokvédőknek általában a csomagolás tartozéka a ragasztószalag. Vásárláskor nézzük meg, mert ha nem tartozéka, akkor azt külön be kell szereznünk a használathoz. Véleményem szerint az a sarokvédő a legbiztonságosabb, aminek a sarka tompa, lekerekített. Ha van választási lehetőség, akkor inkább ilyet válasszunk.

Tipp: a babák kíváncsiságát egyből fel fogja kelteni az újonnan felhelyezett sarokvédő és a kitartóbb babák addig fognak próbálkozni, amíg le nem szedik azt az asztal, bútor sarkáról. Javaslom, hogy a sarokvédőket minél hamarabb helyezzük fel, hogy megszokhassák, ne legyen újdonság az a számukra. Ha nem is a baba megszületését követően azonnal, de minél korábban, lehetőleg még mielőtt az asztalhoz ültetnénk őket.
Megnézem a Webáruházban

Fiókzár, szekrényzár

szekrényzárTalán ebből a bababiztonsági eszközből van a legtöbbféle a forgalomban, rendkívül nagy a választék. Mondhatni ahány fiók és szekrény, annyiféle zár 🙂 Persze ez nem teljesen így van, de mindenképpen érdemes alaposan utánanézni, hogy a mi fiókunkhoz, szekrényünkhöz melyik zár használható. Ugyanis nem alkalmas bármelyik zár, bármelyik fiókhoz, szekrényhez. A legjobb ilyenkor azon eladó segítségét kérni, aki ismeri a termékeket. A Bababiztonság webáruházban arra is van lehetőség, hogy e-mailen küldött fotó alapján kérjünk segítséget a megfelelő fiókzár, szekrényzár kiválasztásához.

A belülre szerelhető “beakadós elv” alapján működő zárak többsége fiókra és szekrényajtóra is használható, de pl. az ún. hurokzár vagy csúszózár csak a D-alakú vagy megfelelő nagyságú gömb-alakú fogantyúval rendelkező kétajtós szekrényeknél használható, ez fiókra nem alkalmas. A csúszózár vagy a hurokzár nagy előnye, hogy szerelést nem igényel, egyszerű a feltevése és a használata is. Ha már nincs rá szükség, nyom nélkül eltávolítható. Mielőtt megvásárolnánk, nézzük meg a fogantyú vagy a gomb méretét, mert ez határozza meg, hogy melyik típus és méret a megfelelő a szekrényünkre.

Vannak a fogantyúktól függetlenül, bárhova felragasztható zárak. Kívülről láthatóak, azonban többféle színben kaphatóak, így választhatunk olyat, ami színben passzol a szekrényünkhöz. Szerelést, fúrást ezek a zárak sem igényelnek, csak fel kell ragasztani őket. A kétoldalas ragasztó rendszerint tartozéka a zárnak. Ideális fogantyú nélküli szekrényeknél. Véleményem szerint ez olyan szekrényeknél használható igazán, ahol a fogantyúkat nem éri el a kisgyerek vagy nincs is fogantyú a szekrényen, ugyanis egy erős, stramp kislegény erőteljes fogantyú-rángatásainál valószínűleg megadja magát a ragasztó vagy a tépőzár. Fiókokhoz is kapható kívülre ragasztható zár, ezek az ún. sarokzárak.

Ha zavar minket a fiók- és szekrényzár látványa, akkor célszerű belülre szerelhető zárat beszerezni. Ezek nagyobb biztonságúak, hiszen ezeket pici csavarok rögzítik a szekrény vagy fiók belsejébe. A pici csavarok majdani eltávolítása ugyan nyomot hagy a szekrényen, de csak belülről, a csavarok kívülről nem láthatóak (feltéve hogy megfelelő méretű csavart használunk). Ezen zárak a “beakadós elv” alapján működnek, azaz az ajtó vagy a fiók pár cm-re kinyitható, kihúzható, majd a zár beakad és onnantól kezdve nem lehet tovább kihúzni, kinyitni, megakadályozza a fiók teljes kihúzását vagy a szekrény teljes kinyitását. A pár cm-es hely elegendő ahhoz, hogy benyúljunk a fiókba, szekrénybe és a zárat le- vagy összenyomva kinyithassuk a fiókot, szekrényt. Figyeljünk rá, hogy a kisgyerek ne lássa a nyitási “műveletet”, mert esetleg eltanulja 🙂

Ha úgy döntünk, hogy egy-két fiókot meghagyunk a gyerkőcnek pakolási célzattal és megtöltjük olyan tárgyakkal, amik a számára nem veszélyesek, ámde elég érdekesek, akkor csak olyan fiókot válasszunk, amit nem lehet a bútorból teljes egészében kiemelni, nehogy a gyerek magára rántsa azt.

Nagyon praktikusnak és a lehető legbiztonságosabbnak tartom a mágneses zárakat. Kívülről nem látható, a fiók vagy szekrény belsejébe kell rögzíteni csavarokkal (bár már kapható öntapadós ragasztócsíkokkal rögzíthető változata is). Mágnes-kulccsal nyitható, ami tartozéka a zárnak. Ha nem kívánjuk a zárat használni, akkor egy pöcök elfordításával a zár inaktivvá tehető. Ideális pl. a nagyszülők lakásában, ahol csak az unokák látogatásakor kell használni. Nem egyszerű felszerelni, de szerelési útmutatót és a rögzítés pontos helyének meghatározásához szükséges sablonokat szinte mindegyik mágnes zárhoz mellékelnek.
Megnézem a Webáruházban

Ajtóbecsapódás-gátló

Ajtó becsapódás gátlóAz ajtóbecsapódás-gátló használatával elkerülhető, hogy a kisgyermek rácsapja az ajtót a pici ujjacskáira vagy becsípje az ujjait, esetleg a játszótársa ujjait. A legismertebb az ajtószárny oldalára vagy tetejére tehető, általában tömör szivacsból készült ajtóbecsapódás-gátló, melyet rendkívül egyszerű “felszerelni”, csak arra kell figyelni, hogy ne a gyerek által elérhető magasságba tegyük az ajtószárnyra.

Ajtóbecsapódás-gátlónak hívják azokat a termékeket is, amelyek nyitott helyzetben tartják az ajtót.

Egyik változata, amelyet az ajtószárny alá kell csúsztatni, a másik változatát pedig az ajtóra illetve az ajtó mögötti falra kell szerelni.
Megnézem a Webáruházban

Leesésgátló, legurulásgátló

Reer legurulás gátlóA kisgyermekek többségére jellemző, hogy álmában ide-oda forog. Különösen a rácsos ágyhoz szokott kisgyerekek esetében gyakori, hogy amikor átkerülnek a “rendes” ágyra, akkor bizony álmukban lefordulnak az ágyról. Ennek megakadályozására érdemes beszerezni egy ún. legurulás- vagy leesésgátlót. Ezek többségét nem szükséges az ágyhoz rögzíteni, elég ha csak betesszük a matrac és az ágyrács közé, a matrac és a gyermek súlya megtartja a legurulásgátlót a matrac alatt. Többféle anyagból készülnek, van fából, műanyagból, plexiből készültek, illetve van a hálós megoldású legurulásgátló.
Megnézem a Webáruházban

Légzésfigyelő

LégzésfigyelőVan néhány tanács, melyek betartásával csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának kockázata (háton altatás, füstös környezet kerülése, 20-22 ºC-nál nem melegebb babaszoba), azonban a szülő számára az igazi megnyugvást a légzésfigyelő használata jelentheti. A légzésfigyelő a baba légzésének a kimaradása esetén riaszt, lehetőséget nyújtva ezzel az azonnali életmentő beavatkozásra. A légzésfigyelő érzékelőlapjait (szenzorok) a matrac alá kell helyezni. A riasztó készülék lehet vezetékes vagy vezeték nélküli összeköttetésben az érzékelőpadokkal. A baba légzéskimaradása esetén a készülék fénnyel és hanggal riaszt, ezzel késztetve a babát a légzésre, illetve jelezve a szülőknek, hogy segítségre van szüksége a babának. A légzésfigyelő készülékek hálózatról vagy elemmel működnek. Kaphatóak bébiőrrel kombinált készülékek, illetve hőmérséklet kijelzővel vagy éjjeli fénnyel rendelkezők.

Újdonságnak számít a pelenkára csíptethető, mobil légzésfigyelő, ami azoknak a szülőknek ideális, akik sokat utaznak (így kisbabájuk gyakran a hordozóban, autósülésben, utazóágyban alszik), illetve akik szeretnék babájukat akkor is biztonságban tudni, amikor ő a babakocsiban vagy éppen a szülői ágyban alszik.

Etetőszék, székmagasító

EtetőszékAz etetőszék választásánál a legfontosabb kritérium, hogy stabil legyen és legalább 3 pontos biztonsági övvel rendelkezzen. Tapasztalatom szerint az 5 pontos öv sokkal biztonságosabb, mert ez nemcsak attól védi meg a kisgyermeket, hogy alulról kicsússzon a székből, hanem attól is, hogy pl. felálljon a székben, ezzel veszélyeztetve saját magát. Ha esetleg olyan széket választunk vagy kapunk kölcsön illetve ajándékba, aminek nincs biztonsági öve, mindenképpen szerezzünk be egy ún. biztonsági hevedert, babahámot, kengyelt (vagy gyereksétáltató póráznak is nevezik), amivel a gyereket az etetőszékbe lehet rögzíteni. Ha kevés hely van a lakásban, akkor összecsukható etetőszéket válasszunk. Ez utazáshoz is ideális, így nem kell külön etetőszék pl. a nagyszülőkhöz. Praktikusak azok a fából készült etetőszékek, amelyek kisasztallá és kisszékké alakíthatóak miután már nincs szükségünk az etetőszékre.

Az etetőszéket kb. 3 éves korig tudjuk használni, utána már kinövik a gyerekek. Ebben a korban azonban még magas nekik a család többi tagja által használt asztal. Rendszerint azért mocorognak annyit az asztalnál (közben kiborítva ezt-azt), mert nem érik fel rendesen, kényelmetlen nekik. Erre nyújtanak megoldást a székmagasítók. Van amelyik a szék rögzítve és van amelyik a szék alá téve emeli magasabbra a gyerkőcöt. A székre tehető változatokat a székre kell hevederrel rárögzíteni, majd a gyereket beletéve biztonsági övvel tudjuk teljesen biztonságossá tenni a használatát. Jó néhány székmagasító már 3 éves kor alatt is használható, így nem kell külön etetőszéket, majd utána székmagasítót vásárolnunk. Vásárlás előtt nézzük meg, hogy hány éves kortól ajánlott a használata. A szék alá tehető és a szék lábait megemelő székmagasítónak értelemszerűen nincs biztonsági öve.

Bababiztonság Webáruház

Hírlevél feliratkozás


Tudod mely szobanövények jelentenek veszélyt gyermeked számára?
Iratkozz fel hírlevelünkre és töltsd le “A 10 leggyakoribb mérgező szobanövény” című e-bookot!

Kövess Facebookon!

Videók

Gyermek újraélesztése

Légúti idegentest gyermekeknél