A bababiztos szoba

bababiztos szoba

A biztonságos gyerekszoba és nappali kialakításának a legegyszerűbb módja, ha fekve, guggolva és négykézlábra ereszkedve végignézzük a lakást. Így láthatjuk igazán, hogy mibe tud belenyúlni, mit tud felborítani, magára rántani, honnan tud le- vagy kiesni.

 • Először is a konnektorokat vegyük sorra. Elérheti a gyerek? Ha igen, akkor tegyünk bele biztonsági vakdugót. Ha elvileg nem éri el, akkor is célszerű vakdugóval ellátni a lakás összes konnektorát, hiszen ágyra, székre állva bizony könnyen hozzáférhet.
  Megnézem a Webáruházban
 • Alaposan nézzük át a kábeleket. Az elkopott, sérült kábeleket cseréljük le. Még jobb, ha szekrény, fotel mögé rejtjük el vagy kábelvezető sínbe tesszük.
 • Minden lámpába tegyünk villanykörtét.
 • Ha olyan típusú fűtőtest van a lakásban, amellyel esetleg megégetheti magát csemeténk, akkor mindenképpen gondoskodjunk valamiféle borításról, amely megvédi őt az égési sérülésektől.
 • Nézzük át a lakásban lévő asztal, ágy, alacsony komód sarkait, és ha élesnek találjuk, tegyünk rá sarokvédőt. Persze a gyerek még így is megütheti magát az asztal, ágy, szekrény, bármi oldalában, de kevésbé veszélyes mintha pont a sarokra esik rá. Ha nagyon féltjük őt, akkor tegyünk az élekre élvédőt.
  Megnézem a Webáruházban
 • Az üvegasztalra tegyünk védőfóliát.
 • Nézzük át az elérhető fiókokat, szekrényeket, polcokat. Csak azokat a dolgokat hagyjuk bennük, amiket nem gond, ha kipakol a pici. A törékeny, éles, veszélyes dolgokat tegyük magasabban lévő biztonságos helyre. Ha nem tudjuk, mert nincs elég hely, akkor szereljünk szekrényzárat, fiókzárat rájuk. Véleményem szerint jó, ha van 1-2 fiók, amiben kedvére rámolhat a baba és “kincseket” találhat benne, ez nagy örömöt fog okozni neki.
  Megnézem a Webáruházban
 • A szekrényeket, komódokat – főleg ha a pici nyitogatja, húzogatja -, falhoz rögzítéssel tegyük biztonságossá, nehogy ráboruljon.
  Megnézem a Webáruházban
 • Soha ne tegyünk az ablak alá asztalt, széket, fotelt, alacsony bútort, amire a gyerek felmászva eléri az ablakkilincset! Még így is előfordulhat, hogy ő maga tolja az ablakhoz a bútort, ezért a legbiztonságosabb, ha az ablakra ablakzárat szerelünk fel vagy ablakrácsot szereltetünk fel. Ha szeretjük az ablakot sarkig tárva nyitva hagyni, akkor erősen ajánlott az ablakrács felszereltetése.
 • Ha kis méretű, könnyen csúszó szőnyegünk van a szobában, akkor tegyünk alá csúszásgátlót vagy rögzítsük a padlóhoz, nehogy a tipegő babánk alatt és vele együtt elcsússzon.
 • Nézzük meg, hogy a karnis megfelelően van-e rögzítve, nem jelent-e veszélyt, ha a baba a hosszú függönybe kapaszkodva próbál felállni vagy közlekedni.
 • A kisgyerekek szeretik becsapkodni az ajtót, és mivel még nincsenek tisztában a saját erejükkel, sajnos az ajtó gyakran a pici ujjacskáikra csapódik, esetleg a testvér ujjára. Ettől védjük meg őket, ha ajtóbecsapódás-gátlót szerelünk az ajtókra. Nem muszáj a lakás minden ajtajára felszerelni, elég csak azokra, amelyek napközben nyitva vannak.
  Megnézem a Webáruházban
 • Nézzük át a szobát, hogy mik azok a könnyű tárgyak, amiket magára ránthat az éppen felállni tanuló gyermek – amint belekapaszkodva próbál felállni -, pl. állólámpa, állófogas, etetőszék, virágtartóállvány, szék. Ezeket száműzzük egy kis időre az otthonunkból vagy rakjuk olyan helyre, ahol a kicsi nem férhet hozzá.
 • Felállított ruhaszárító állványt, vasaló állványt ne hagyjunk a kicsi számára elérhető helyen, ugyanis belekapaszkodva könnyen magára ránthatja. Különösen a lelógó ruhák keltik fel a kíváncsiságát.
 • Lehetőleg ne vasaljunk a jelenlétében, vagy ha mégis, akkor ne játsszon a vasaló közelében. Ügyeljünk arra, hogy a vasalás befejeztével a még forró vasalót a picink számára elérhetetlen helyre tegyük (a zsinórja se lógjon le!!).
 • Ne legyen a gyerek előtt – elsősorban a földön – apró tárgy, amit lenyelhet, a fülébe, orrába dughat! Minden játékánál nézzük meg, hogy biztonságos-e a baba számára, nem lehet-e róla leszerelni apró dolgokat, mert ha lehet, egészen biztosak lehetünk benne, hogy csemeténk le is fogja szerelni.
 • A kiságyába ne tegyünk nagyobb méretű játékokat, párnákat, mert rájuk állva megpróbálhat kimászni az ágyból.
 • A gyógyszereket tegyük biztonságosan zárható dobozba, vagy tegyük olyan magasra, ahol a kicsi nem éri el!
  Megnézem a Webáruházban
 • Ha elgurul egy gyógyszer, gomb, gyöngy, aprópénz, ékszer, bármi apróság, akkor ne sajnáljuk az időt megkeresni és ne is halogassuk, mert biztosak lehetünk benne, hogy a gyerkőc fél pillanat alatt megtalálja és a szájába veszi. A legjobb egy alapos, minden szegletre kiterjedő porszívózás.
 • Elkerülhetetlen, hogy a kézi táskánkban ne tartsunk olyan dolgokat (pl. gyógyszer, kézkrém, körömlakk, parfüm), amelyek veszélyesek a kisgyermek számára. Márpedig egy női táska, ami tele van “kincsekkel” a kisgyermek számára igencsak vonzó. Táskánkat mindig tartsuk a kicsink számára elérhetetlen helyen és ügyeljünk rá, hogy vendégeink táskái is magasra kerüljenek!
 • A szobanövényeinket költöztessük a szekrények tetejére, egyrészt a gyerkőc így nem tudja a földet túrni és a szájába venni, másrészt elkerülhetjük a növények kóstolgatásából eredő mérgezést. Mérgező szobanövények pl. Mikulásvirág, Begónia, Filodendron, Kroton, Fikusz, Ciklámen, Aszparagusz. Távolítsuk el a szúrós, tüskés, hegyes levélcsúcsú növényeinket is, mert ezek horzsolásokat, komoly szemsérüléseket okozhatnak. Egyes növények tüskéi, szőrei, tejnedvei allergiás reakciókat válthatnak ki, ha hozzáér a gyerek.
 • Soha ne dohányozzunk a lakásban, és a vendégeinknek se engedjük ezt meg! Ezzel egyrészt gyermekeink egészségét őrizhetjük meg, másrészt elkerülhetjük a véletlenül égve hagyott cigarettacsikk, gyufa miatt kialakuló lakástüzeket. Ráadásul így elkerülhetjük, hogy a mindenre kíváncsi gyermekünk megkóstolja hamutálban hagyott cigarettacsikket.
 • Szereljünk füstérzékelőt minden helyiségbe, de a konyhába mindenképpen! Télen szén-monoxid érzékelőt is használjunk, életet menthet! webáruház gomb
 • Legyen otthon háztartási elsősegélydoboz, így az egyszerű sérüléseket azonnal elláthatjuk!

Minden óvintézkedés betartása ellenére sem tehetjük meg azt, hogy nem figyelünk oda gyermekünkre! Ameddig a veszélyérzetük nem alakul ki és nem tanulják meg, hogy mi az, ami veszélyt jelenthet számukra, mindig ébernek kell lennünk, soha nem hagyhatjuk őket felügyelet nélkül!!

Bármennyire is felkészültünk mindenre, mindig akad majd valami veszélyforrás, amire nem gondoltunk. Ezért ez a felsorolás sem lehet teljes, mindent magába foglaló írás.

Töltsd le “A 10 legismertebb mérgező szobanövény” című e-bookot!