Egyre több háztartásban használnak mosószer-gélkapszulákat és ezzel együtt sajnos egyre gyakoribb a kisgyermekek körében a mosószer-kapszulák okozta mérgezés. 2013-ban 62 esetet jelentettek gélkapszulás mérgezés miatt, míg 2014 első felében már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ). Különösen az 1, illetve a 2 évesek a veszélyeztettek, a mérgezések majdnem fele 1 év körüli gyermekkel, egyharmada pedig 2 év körüli gyermekkel történt.

A mosógél-kapszulák színük és csillogó külsejük miatt cukorkának tűnhetnek a gyerekek szemében és azonnal felkeltik a kíváncsiságukat. Tévednek azok a szülők, akik azt gondolják, hogy ezek a kapszulák nem jelenthetnek veszélyt, hisz a mosó- vagy tisztítószer jól be van „csomagolva” a kapszulába, abból nem tud kifolyni. Azonban a kapszula külső filmrétege nedvesség hatására (víz, nyál) azonnal oldódni kezd és a kapszulában lévő tömény mosószer kifolyik, azaz a gyermek szájába, gyomrába, szemébe vagy akár az orrába kerülhet. Nem is kell a szájába vennie, a filmréteg feloldásához elegendő, ha a kisgyermek nyálas vagy vizes kézzel megfogja a kapszulát. Nemcsak szájba véve és lenyelve, de szembe kerülve is veszélyes.
Nagyon fontos, hogy veszélyforrásként tekintsünk erre a számunkra nagyon hasznos és praktikus „találmányra”, és óvjuk gyermekeink egészségét, épségét tőlük!

Hogyan előzhetjük meg a mérgezést?

Tároljuk a gélkapszulákat az eredeti dobozában, és ahogy minden tisztítószert, mosószert, úgy a mosókapszulákat is a gyermek számára elérhetetlen helyen, egy zárható szekrényben vagy egy magas szekrény tetején tartsuk! Soha ne engedjük gyermekünket a mosószer-kapszulákkal játszani!

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A kapszulák koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezési tünetek is súlyosabbak lehetnek, különösen kisgyermekek esetében. A koncentrált gél bőr- és nyálkahártya irritáló hatású, lenyelve hányingert, ismétlődő hányást idézhet elő, ami sürgős kórházi kezelést igényel. Azonnal hívjuk a mentőt, amíg kiér, mossuk ki a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk!! Ha a vegyszer a szembe került, azonnal mossuk ki bő vízzel!

Forrás: ÁNTSZ weboldala (antsz.hu)

mosokapszula

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapja (www.nfh.hu)

 Forrás: keepcapsfromkids.eu/hu