Itt a jó idő, a nyár és akinek kertje van végre „kiengedheti” gyermekeit a szabad levegőre.

Azt már bizonyára megtapasztaltad, amikor a kisbabád elkezdett kúszni-mászni, hogy a lakás tele van számára veszélyes helyekkel, tárgyakkal, és sok bababiztonsági tanácsot kell betartanod ahhoz, hogy ne történjen baleset. Ez bizony a kerttel is így van. A kert amellett, hogy rengeteg izgalmas dolgot és felfedeznivalót tartogat a gyermek számára, bizony sok-sok veszélyt is rejt. De ha előre gondolkozunk, ha elővigyázatosak vagyunk, akkor a balesetek, a felesleges sérülések, riadalmak, sírások megelőzhetőek.

A Te feladatod gyermeked számára a biztonságos környezet kialakítása! Ráadásul amellett, hogy ő biztonságban van, Neked sem kell állandóan attól rettegned, hogy baj éri, hisz Te megtettél mindent, hogy elkerüld a baleseteket!

Aprólékosan járd körbe a kertet és mérd fel az összes lehetséges veszélyforrást, majd tégy meg mindent az elhárítás érdekében!

Segítségképp néhány tipp, jótanács a kert biztonságossá tételében:

 • Legyenek biztonságosak a kerti játszószerek (hinta, mászóka)! Ellenőrizzük le nincs-e kiálló, éles rész, meglazult csavar.
 • Tegyünk gumitéglát, fakéreg örleményt a hinta és a mászóka alá!
 • Tegyük a homokozót félárnyékba! Ha ez nem megoldható, akkor tegyünk a homokozó felé kifeszített ponyvát, ezt egy ügyes kezű anyuka könnyen el tudja készíteni, egy ügyes kezű apuka pedig könnyen rögzíteni tudja azt a homokozó fölé. Igazából egy nagyobb méretű napernyő is megteszi, de ügyeljünk arra, hogy a napernyő biztonságosan le legyen rögzítve, ne tudja a gyerkőc vagy egy nagyobb széllökés felborítani.
 • Takarjuk le éjszakára a homokozót! A macska piszok sok betegséget terjeszt.
 • Ha nem használjuk a gyermekpancsolót, öntsük ki belőle a vizet!
 • Soha ne hagyjuk magára a gyereket a pancsoló medencében! A gyerekek pár cm-es vízben is képesek megfulladni. Ha a pancsolót, kismedencét a teraszon állítottuk fel, akkor ügyeljünk arra, hogy a medencéből kilépő kisgyermek nehogy megcsússzon a vizes járólapon, burkolaton! Biztonságosabb a füvön felállítani a pancsolót, medencét, de árnyékolásról minden esetben gondoskodjunk!
 • Ha van medence vagy kerti tó a kertben, akkor soha, egy félpillanatra se hagyjuk egyedül a gyereket! Ha lehetséges, kerítsük körbe vagy fedjük le a vízfelületet!

garden_rospa_com

 • A kerti szerszámokat mindig tartsuk zárt helyen, soha ne hagyjuk kint a kertben!
 • Tartsuk zárva a szerszámtároló, kisház ajtaját! Soha ne engedjük be oda a gyereket egyedül!
 • Még ha zárható is ez a házikó, a biztonság kedvéért a vegyszereket, veszélyes szerszámokat tartsuk benne elérhetetlen helyen!
 • A kertkaput mindig zárjuk be, a kulcsot tartsuk a gyermek számára elérhetetlen helyen! Járjuk körbe a kertet, nézzük meg a kerítést minden oldalról, hogy nincs-e olyan hely, ahol a gyerkőc meglóghat!
 • Ne ültessünk mérgező, bogyós vagy színes termésű növényeket a kertünkbe! A legjobb, ha a meglévő mérgező növényeket eltávolítod, de ha ez nem megoldható, akkor légy résen és soha ne engedd, hogy a babád annak a növénynek a közelében játsszon! Ha már nagyobbacska, akkor tanítsd meg neki, hogy ne nyúljon hozzá, mert beteg lesz tőle. Ne legyenek színes bogyójú növények sem a kertben, ezek tutira felkeltik a gyermek kíváncsiságát, figyelmét!
 • Mellőzzük a szúrós, tüskés növények ültetését is, komoly szemsérüléseket tudnak okozni!
 • Az aknafedelek mindig legyenek zárva és stabilan rögzítve!
 • Ha van öntözővíz tartó hordónk, azt zárjuk le, ne tudjon a gyerkőc belekukucskálni!
 • A kerti csap körüli vagy más vizes, napos területeket imádják a darazsak, ide ne engedjük mezítláb a gyerekeket!
 • Ha van farakás a kertben, ne engedd a kicsidet a közelébe, különösen arra vigyázz, hogy ne másszon fel rá!
 • Ellenőrizd le a kerti felületeket nem billegnek-e a járólapok, a tipegők. Ha valami fával van borítva, minden léc a helyén van-e, nem állnak-e ki csavarok, szegek valahonnan!

A kert biztonságossá tétele azért is nagyon fontos, mert ha most, még pici gyermekként megszeretteted vele a kintlétet, a növényeket és az állatokat, ha megtapasztalja, hogy mennyi felfedeznivaló és érdekesség, izgalmasság rejlik a kertben, akkor nagyobb gyermekként is előszeretettel fog a szabadban tevékenykedni, és remélhetőleg nem a tévé és az internet előtt fog punnyadni. De ehhez az is kell, hogy a kert felfedezése során ne érje őt semmiféle rossz élmény!

Képek forrása:
lanesboro.lib.mn.us/uncategorized/childrens-story-time-on-april-22-at-945-am/
rospa.com/leisuresafety/adviceandinformation/watersafety/pond-garden-watersafety.aspx