A mosószer kapszulák veszélyei gyermekeinkre

kapszula_kicsi

Egyre több háztartásban használnak mosószer-gélkapszulákat és ezzel együtt sajnos egyre gyakoribb a kisgyermekek körében a mosószer-kapszulák okozta mérgezés. 2013-ban 62 esetet jelentettek gélkapszulás mérgezés miatt, míg 2014 első felében már 35 ilyen esetről szerzett tudomást az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ). Különösen az 1, illetve a 2 évesek a veszélyeztettek, a mérgezések majdnem fele 1 év körüli gyermekkel, egyharmada pedig 2 év körüli gyermekkel történt.

Olvasd tovább

Szilikagél

silica-gel_kicsiA napokban olvastam egy cikket a szilikagélről (tudjátok, ez az a valami, ami pici zacskóba téve megtalálható az újonnan vásárolt cipő dobozában, táskában, elektronikai cikkek dobozában, újabban vitaminos dobozokban is találkoztam vele, feladata a nedvesség megkötése). Olvasd tovább

FIGYELEM! Az Ikea visszahívja a Gunggung gyerekhintát!

 Az IKEA visszahívja a GUNGGUNG gyerekhintát súlyos sérülés veszélye miatt!

 

Az IKEA arra kér mindenkit, hogy amennyiben GUNGGUNG gyerekhintát vásárolt, haladéktalanul távolítsa el azt a gyerekek közeléből és hozza vissza a legközelebbi IKEA áruházba, ahol visszakapja a teljes vételárát.

Az IKEA olyan esetekről értesült, amikor a hinta felfüggesztő alkatrészei nem bizonyultak az IKEA minőségi elvárásainak megfelelőnek, ezáltal súlyos sérülés lehetősége lépett fel. A GUNGGUNG gyerekhinta 2014 március óta kapható az IKEA összes piacán (a magyar Ikea üzletekben is, a hinta szerepel az Ikea katalógusában is). A visszatérítéshez nem szükséges bemutatni a vásárlást igazoló blokkot.

gunggung_recall_IKEA

Az IKEA arra kér minden érintett személyt, hogy további információért keressék fel a legközelebbi IKEA áruházat, vagy hívják a Központi információt a 06 1 460 31 60-as telefonszámon. Az IKEA elnézést kér az esetleges kellemetlenségekért.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapja (www.nfh.hu)

Liebster Award-díjat kaptam! Nem is egyet, hanem rögtön kettőt :)

Akik szeretnek blogokat olvasgatni, azok biztos találkoztak mostanában jónéhány olyan bloggal, ahol a szerző örömmel adta hírül, hogy Liebster Award-díjat kapott.

Hát most én is örömmel és nagy-nagy büszkeséggel írom ki, hogy Liebster Award díjat kaptam, ráadásul 2 bloggertől is 🙂

Köszönöm Martincsevicsné Jenei Gizella (www.gastrolaj.hu) és Frank Ágnes (www.sracnevelde.hu), hogy rám gondoltatok és nekem adtátok tovább a díjat! Nagy-nagy megtiszteltetés ez nekem, különösen egy olyan időszakban, amikor gyakran elbizonytalanodok és elgondolkodom azon, hogy vajon van-e értelme a Bababiztonság otthon blognak, vannak-e akik olvassák és hasznosítják a tanácsaimat, tippjeimet. Ezek szerint igen! Két anyuka biztos, hogy hasznosnak találja, ráadásul ajánlja a saját olvasóinak! Számomra ez nagy öröm és elismerés 🙂

Na de mi is ez a Liebster Award-díj: ez egy vándordíj,  nem zsűri és nem közönségszavazás dönti el ki kapja meg, mégcsak nevezni és szavazni sem kell. Bloggerek adják bloggereknek, mintegy elismerésképpen, jelezve, hogy ők örömmel olvassák az adott blogot és örömmel ajánlják a saját olvasóik figyelmébe (igen, tudom, a nagy számok alapján valószínű, hogy egy idő elteltével szinte minden blogger megkapja majd, de nem mindenki kettőt 🙂

Néhány „kötelezettséggel” is jár ez a vándordíj:  a díjat adó blogger kérdéseire válaszolnom kell, és nekem is tovább kell adnom a díjat olyan bloggereknek, akiknek olvasom és szeretem a blogját, ráadásul én is feltehetek nekik néhány kérdést.

Most én is felsorolom itt (nem fontossági sorrendben!) azokat a blogokat, melyek szerzőjének nagy-nagy szeretettel és elismerésem jeléül adom tovább a díjat, és kívánom nekik (és az olvasóiknak, ezáltal magamnak is), hogy még sok-sok hasznos vagy éppen vidám bejegyzéssel, poszttal töltsék meg a blogjukat, és továbbra is leljék örömüket a blogírásban:

www.hepianyu.cafeblog.hu – imádom Fruzsi stílusát, hol nevetek, hol pedig sírok a posztjain. A bölcsibe szoktatás idejét vele együtt bőgtem végig…

www.moshatopelenkakucko.hu – bár nem moshatóztam és most már nem is fogok, mégis folyamatosan követem Zsuzsi blogját. Ha 5 évvel ezelőtt, a kisfiam születésekor kezd el blogot írni, tutira magával ránt a lelkesedése és az a sok-sok tudás amit átad az anyukáknak a mosható pelusokkal kapcsolatban. Kétségtelen, hogy ő ‘A’ szakértő a mosható pelusok terén.

www.anyakanyar.hu  – csak ritkán „merek” idelátogatni, mert itt aztán órákat tudok eltölteni olvasgatással. Ha kell szórakoztat és feltölt, ha kell tanácsot és ötletet ad, bármihez, legyen az gyereknevelés, várandósság, program a gyerekekkel, egészséges étkezés, ajándékötlet és még sorolhatnám reggelig…

www.emberpalanta.hu – a növények nagyon közel állnak a szívemhez-lelkemhez. Szeretném az irántuk való szeretetemet és tiszteletemet átadni a gyerekeimnek is. Ezen a blogon rengeteg hasznos cikket, ötletet, tanácsot kapok a gyerekekkel való kertészkedésről.

www.emkblog.hu – Empatikus kommunikációval a szeretetteli kapcsolatokért- Szinte mindig telibe talál minden egyes posztja, legyen szó gyereknevelésről, párkapcsolatról vagy önismeretről…

www.mintamokus.com – ha éppen nincs ötletem, hogy milyen kreatív dolgot is csinálhatnánk a gyerekekkel itthon, főleg esős időben, akkor ellátogatok a blogra, és tutira találok valami hasznosat.

www.kismamablog.hu – Vida Ági neve ma már fogalom a kismamák körében. És az ő blogja az, amit az első várandósságom óta – lassan 6 éve – folyamatosan olvasok. Szeretem, hogy Ági az anyaságnak nemcsak a napos oldaláról ír, hanem a nehézségekről is. Amikről a magazinok elfelejtenek írni… Minden kismamának és édesanyának ajánlom, szeretettel. Számomra ez az ALAPblog 🙂

Én ezeket a kérdéseket teszem fel a díjazottaimnak: 

– Miért kezdtél el blogot írni?

– Honnan merítesz ötleteket, témát a bejegyzésekhez?

–  Kapsz visszajelzéseket az olvasóidtól?

–  Tudom, hogy mindannyiótoknak van gyermeke, ha már nagyobb lesz, meg fogod neki mutatni a blogodat?

– Van kedvenc bejegyzésed?

– Később, hetek-hónapok  múlva, vissza szoktad olvasni a korábbi posztjaidat?

 

Az én válaszaim a kapott kérdésekre:

Mióta írod a blogod és mi indított el ezen az úton?

2009 januárjában született meg a kisfiam és kb. 8 hónapos volt, amikor tudatosult bennem, hogy neki még egyáltalán nincs veszélyérzete és épp ezért rengeteg veszély leselkedik rá a lakásban. A „nagyvilági” veszélyektől megvédeni nem tudom őt, csak felkészíteni rá, de az otthoni baleseteket igenis meg tudom előzni! És szerettem volna mindezt úgy tenni, hogy ne kelljen őt állandóan korlátok közé szorítani, „ezt nem szabad, ahhoz ne nyúlj…”, ezért inkább a lakást alakítottam át. Nem sajnáltam az időt és az energiát, és pontról pontra végiggondoltam, hogy a lakáson belül hol milyen veszély leselkedik rá, és ezeket gyorsan ki is küszöböltem. Onnantól kezdve tudtam, hogy akkor sem történhet baj vele, ha egy fél pillanatra el kell fordulnom és másra kell figyelnem. Úgy éreztem, hogy a bababiztonsági tanácsokat, tippeket meg kell osztanom a többi anyukával is, hisz rengeteg olyan baleset történik a kisgyerekekkel, amiknek a nagyrésze megelőzhető lett volna.

2. Mennyi idő telt el az ötlet megfogalmazódása és a tényleges blogírás elkezdése között?

Ahogy megszületett az ötlet, már írtam is a blogot. Megírtam az összes tippet, aztán „csend” lett. Majd ahogy nőtt a csemetém, újabb és újabb dolgokat produkált, ennek megfelelően mindig kiegészítettem az írottakat. Majd megérkezett a kislányom, azt hittem, hogy én már mindent tudok a bababiztos lakásról, és kiderült hogy nem, újabb tanácsok jöttek:) Idővel már a barátok, ismerősök is tudták, hogy én a bababiztonsággal foglalkozom, és ők is rendszerint elmesélték, hogy mi történt náluk. Én pedig az ő tapasztalataikkal, tanácsaikkal is kiegészítettem a blogot.

3. Mi a cél, amit el szeretnél érni a blogoddal?

Nem kell túlaggódni a dolgokat és nem kell rettegésben megélni a mindennapokat. Ha biztonságossá tesszük a lakást és körültekintőek, elővigyázatosak vagyunk, akkor a balesetek nagyrésze megelőzhető. Ha csak néhány anyuka fogadja meg néhány tanácsomat, mellyel elkerülik a felesleges baleseteket, fájdalmakat, sérüléseket, akkor én már elértem a célomat.

A gombelem veszélyeiről

gombelemEgy kisgyermek számára bármilyen apró tárgy – pl. pénzérme, gyöngy, gomb – veszélyt jelenthet, ha azt a szájába veszi, mert elakadva, a légcsőbe kerülve az idegen test fulladást okozhat.

Az utóbbi hetekben az apró tárgyak közül a gombelem lenyelésének veszélye került előtérbe, több nemzetközi szervezet is igyekszik a gombelem veszélyeire felhívni a szülők és a gombelem-gyártók figyelmét.

Olvasd tovább

Használjunk-e bébiőrt?

Gyakran felvetődik a kérdés különböző fórumokon anyukák között, hogy vajon szükség van-e bébiőrre vagy anélkül is kényelmesen élhetjük a mindennapjainkat a babánkkal.

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, a döntéshez próbálok segítséget adni, mit gondolj át mielőtt megveszed a bébiőrt.

A bébiőrre tulajdonképpen nem a babának van szüksége, ő szépen felnő anélkül is. A bébiőr a szülőknek, elsősorban az anyukának nyújt nyugalmat, biztonságérzést, hogy akkor is tudja mi történik a babájával, amikor épp nincs a baba szobájában és nem nézi az alvó, szuszogó csöppségét. Bébiőr használata mellett az anyuka nyugodtan le tud pihenni amíg a baba alszik vagy épp a szükséges dolgait tudja végezni. A bébiőr megadja azt a tudatot, hogy ha gyermeked hallótávolságon kívül van, Te akkor is azonnal értesülsz róla, ha felébredt, ha felsírt, ha valami problémája van. Nem kell torkaszakdtából üvöltenie ahhoz, hogy meghalld, ha épp távolabb vagy tőle.

Ha kertes házban éltek, mindenképpen jó szolgálatot tesz a bébiőr. Nyugodtan kiülhetsz a kertbe pihenni, feltöltődni, kertészkedni vagy Apával beszélgetni.

Mi használtunk bébiőrt. nekem biztonságérzetet adott és mellé a nyugalmat is. Ha nem lett volna bébiőrünk, állandóan hallgatóztam volna, vajon felébredt-e már a kicsim, minden rendben van-e vele. Már az első gyereknél is nagy hasznát vettük, de a másodiknál különsen. Így  nem volt gond, hogy amíg a kicsi aludt, én a naggyal a kertben nyugodtan tudtam játszani, mert biztos lehettem benne, hogy a bébiőr jelez, ha felébredt a kicsi. Még azelőtt beérek a szobájába, mielőtt ő igazán rákezdene sírni.

Milyen a bababiztos kert?

Itt a jó idő, a nyár és akinek kertje van végre „kiengedheti” gyermekeit a szabad levegőre.

Azt már bizonyára megtapasztaltad, amikor a kisbabád elkezdett kúszni-mászni, hogy a lakás tele van számára veszélyes helyekkel, tárgyakkal, és sok bababiztonsági tanácsot kell betartanod ahhoz, hogy ne történjen baleset. Ez bizony a kerttel is így van. A kert amellett, hogy rengeteg izgalmas dolgot és felfedeznivalót tartogat a gyermek számára, bizony sok-sok veszélyt is rejt. De ha előre gondolkozunk, ha elővigyázatosak vagyunk, akkor a balesetek, a felesleges sérülések, riadalmak, sírások megelőzhetőek. Olvasd tovább