Bababiztonsági eszközök

clip_image006

Biztonsági babarács, lépcsőrács: 

Nagymértékben hozzájárulunk kisgyermekünk védelméhez, ha a szükséges helyekre biztonsági babarácsot szerelünk fel, pl. lépcső aljára és tetejére, erkélyajtóra, balkonajtóra, teraszajtóra, szoba- vagy konyhaajtóra. A babarácsok fémből, fából, és újabban plexiből (átlátszó műanyag) is készülnek. Van nyitható-zárható és van fix ajtórács. Véleményem szerint a nyitható-zárható sokkal praktikusabb, kezelhetőbb. Célszerű olyat választani, ami 1 kézzel is könnyen kinyitható a felnőtt számára, így gyerekkel a kézben is könnyen tudjuk használni.

Rögzítés szempontjából kétfélék lehetnek: vannak a falhoz csavarozhatók (fúrással), illetve az ún. önfeszítő rendszerűek, melyek nem igényelnek fúrás-faragást. Természetesen az önfeszítő rendszerű ajtórácsok is rögzíthetőek fúrással, ha a szülő így nagyobb biztonságban érzi gyermekét (lépcsők tetején egyébként is a csavarral való rögzítés az ajánlott). A csak fúrással rögzíthetőek nagy előnye, hogy nincs küszöb, ez különösen lépcsőnél  kedvező, illetve az ajtórács a lezárandó átjáró teljes szélességében nyitható, tehát nem szűkül le az átjáró.

Vannak küszöbbel rendelkezők, illetve küszöb nélküliek. Lépcsőre én mindenképpen a küszöb nélkülit tartom biztonságosabbnak, hiszen pont elég orra bukási lehetőség van egy lépcsőnél, ne fokozzuk ezt még egy átlépendő küszöbbel, pláne ha a kisgyermek is a kezünkben van. Küszöbbel rendelkező ajtófélfához sem javaslom a küszöbös rácsot (ezek többnyire az önfeszítő rendszerű ajtórácsok), mert akkor túl magasat kell lépnie a picinek. És elég fájdalmas tud lenni egy küszöbbe botlás, valószínűleg mindenki emlékszik ilyenre gyerekkorából. Ha mégis küszöböset szeretnénk (vagy csak ilyenhez tudunk hozzájutni), akkor célszerű a rácsot úgy felszerelni, hogy a küszöb az ajtóküszöb előtt vagy mögött legyen (tehát ne az ajtóküszöb fölé szereljük fel a rácsot).

A vásárlás előtt döntsük el, hogy 1 irányból vagy mindkét irányból nyithatóra van-e szükségünk. Mérjük le, hogy milyen széles ajtórácsra van szükségünk és ennek megfelelően válasszunk. Lehet, hogy toldalékra lesz szükség, ebben az esetben az ajtórács és a toldalék típusa egyezzen meg.

Ha az erkélyajtót szeretjük nyitva tartani szellőztetés miatt, akkor szereljünk rá babarácsot, így a szellőztetés is megoldott és a kisgyerek is biztonságban van, nem tud kimenni az erkélyre.

Kep 245

button14

 

 

clip_image006Konnektorvédő: A konnektorvédő talán a legfontosabb bababiztonsági eszköz, ennek kapcsán helytelen a “majd megtanulja a saját kárán” szülői elv.

Olyan konnektordugót válasszunk, amit a baba nem tud kipiszkálni, nekünk viszont csak egy mozdulat és már használhatjuk is a konnektort. Többféle van forgalomban, van amelyikben egy “villa” segítségével kell a reteszt elfordítani a használathoz, van amelyiket ki kell pattintani egy “kiszedő kulcs” segítségével, és van olyan, ahol a dugó villájával kell elfordítani a reteszt, így azonnal használható a konnektor, kihúzáskor pedig automatikusan záródik a retesz. Tapasztalatom szerint ez a legpraktikusabb és a legkényelmesebb, mert Murphy-törvénye szerint a kulcs rendszerint éppen a másik szobában van, és még ez a jobbik helyzet (a rosszabbik, ha elfelejtettük hova tettük legutóbb…).

Kep 251

button17


clip_image006Sarokvédő, élvédő: A baleset lehetőségét ugyan nem zárja ki, de használata csökkenti a sérülések súlyosságát. Többnyire átlátszó, kemény vagy puha műanyagból, szilikonból, habszivacsból készül. Ragasztással vagy egyszerű pattintással rögzíthető az asztal sarkára, élére. A ragasztással rögzíthető sarokvédőknek általában tartozéka a ragasztószalag. Vásárláskor nézzük meg, mert ha nem tartozéka, akkor azt külön be kell szereznünk a használathoz. Véleményem szerint az a sarokvédő a legbiztonságosabb, aminek a sarka tompa, lekerekített. Ha van választási lehetőség, akkor inkább ilyet válasszunk.

sarokvedő

Sarokvédő

 

 

clip_image006Fiókzár, szekrényzár: Talán ebből a bababiztonsági eszközből van a legtöbbféle a forgalomban, rendkívül nagy a választék. A legtöbb zár fiókra és szekrényajtóra is használható, de pl. az ún. hurokzár vagy csúszózár csak a kétajtós szekrényeknél használható, ez fiókra nem alkalmas. A fent említett zárak a gombfogantyúkra vagy a D-alakú fogantyúkra tehetők fel. Kívülről látható, azonban előnye, hogy szerelést nem igényel, egyszerű a feltevése és a használata is. Ha már nincs rá szükség, nyom nélkül eltávolítható. Mielőtt megvásárolnánk, nézzük meg a fogantyú vagy a gomb méretét, mert ez határozza meg, hogy melyik típus és méret a megfelelő a szekrényünkre.

Vannak a fogantyúktól függetlenül, bárhova felragasztható zárak. Kívülről láthatóak, azonban többféle színben kaphatóak, így választhatunk olyat, ami színben passzol a szekrényünkhöz. Szerelést, fúrást ezek a zárak sem igényelnek, csak fel kell ragasztani őket. A kétoldalas ragasztó rendszerint tartozéka a zárnak. Ideális fogantyú nélküli szekrényeknél, tolóajtóknál.

Véleményem szerint ez olyan szekrényeknél használható igazán, ahol a fogantyúkat nem éri el a kisgyerek vagy nincs is fogantyú a szekrényen, ugyanis egy erős, stramp kislegény erőteljes fogantyú-rángatásainál valószínűleg megadja magát a ragasztó vagy a tépőzár. Ez a fajta biztonsági zár használható fiókoknál, tolóajtóknál, egy- és kétajtós szekrényeknél is.

Ha zavar minket a fiók- és szekrényzár látványa, akkor célszerű belülre szerelhető zárat beszerezni. Ezek többsége ugyan csavarral rögzíthető, tehát nyomot hagy a szekrényen, de csak belülről, a csavarok kívülről nem láthatóak (feltéve hogy megfelelő méretű csavart használunk). Ezeknél a záraknál az ajtó vagy a fiók pár cm-re kinyitható, kihúzható – ott kell benyúlni le- vagy összenyomni zárat -, de a fiók teljes kihúzását és a szekrény teljes kinyitását megakadályozza. Figyeljünk rá, hogy a kisgyerek ne lássa a nyitási “műveletet”, mert esetleg eltanulja.

Nagyon praktikusnak tartom a mágneses zárat. Kívülről nem látható, a fiók vagy szekrény belsejébe kell rögzíteni csavarokkal. Mágnes-kulccsal nyitható, ami tartozéka a zárnak. Ha nem kívánjuk a zárat használni, akkor egy pöcök elfordításával a zár inaktiválható. Ideális pl. a nagyszülők lakásában, ahol csak az unokák látogatásakor kell használni. Nem egyszerű felszerelni, de szerelési útmutatót és a rögzítés pontos helyének meghatározásához szükséges sablonokat szinte mindegyik mágnes zárhoz mellékelnek.

Safety_butorzar1

Fiók- és szekrényzár

 

 

clip_image006Leesésgátló, legurulásgátló: A kisgyermekek többségére jellemző, hogy álmában ide-oda forog. Különösen a rácsos ágyhoz szokott kisgyerekek esetében gyakori, hogy amikor átkerülnek a “rendes”  ágyra, akkor bizony álmukban lefordulnak az ágyról. Ennek megakadályozására érdemes beszerezni egy ún. legurulás- vagy leesésgátlót. Ezek többségét nem szükséges az ágyhoz rögzíteni, elég ha csak betesszük a matrac és az ágyrács közé, a matrac és a gyermek súlya megtartja a legurulásgátlót a matrac alatt. Többféle anyagból készülnek, van fából, műanyagból, plexiből készültek, illetve van a hálós megoldású legurulásgátló.

Reer_legurulasgatlo1

button7

 

 

clip_image006Légzésfigyelő: Van néhány tanács, melyek betartásával csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának kockázata (háton altatás, füstös környezet kerülése, 20-22 ºC-nál nem melegebb babaszoba), azonban a szülő számára az igazi megnyugvást a légzésfigyelő használata jelentheti. A légzésfigyelő a baba légzésének a kimaradása esetén riaszt, lehetőséget nyújtva ezzel az azonnali életmentő beavatkozásra. A légzésfigyelő érzékelőlapjait (szenzorok) a matrac alá kell helyezni. A riasztó készülék lehet vezetékes vagy vezeték nélküli összeköttetésben az érzékelőpadokkal. A baba légzéskimaradása esetén a készülék fénnyel és hanggal riaszt, ezzel késztetve a babát a légzésre, illetve jelezve a szülőknek, hogy segítségre van szüksége a babának. A légzésfigyelő készülékek hálózatról vagy elemmel működnek. Kaphatóak bébiőrrel kombinált készülékek, illetve hőmérséklet kijelzővel vagy éjjeli fénnyel rendelkezők.

Újdonságnak számít a pelenkára csíptethető, mobil légzésfigyelő, ami azoknak a szülőknek ideális, akik sokat utaznak (így kisbabájuk gyakran a hordozóban, autósülésben, utazóágyban alszik), illetve akik szeretnék babájukat akkor is biztonságban tudni, amikor ő a babakocsiban vagy éppen a szülői ágyban alszik.

Angelcare_300

Légzésfigyelő

 

 

clip_image006Etetőszék: Rengeteg féle etetőszék van forgalomban. Anyaguk műanyag vagy fa. Választásnál a legfontosabb, hogy stabil legyen és legyen legalább 3 pontos biztonsági öve. Tapasztalatom szerint az 5 pontos öv sokkal biztonságosabb, mert ez nemcsak attól védi meg a kisgyermeket, hogy alulról kicsússzon a székből, hanem attól is, hogy pl. felálljon a székben, ezzel veszélyeztetve saját magát. Ha esetleg olyan széket választunk vagy kapunk kölcsön illetve ajándékba, aminek nincs biztonsági öve, mindenképpen szerezzünk be egy ún. biztonsági hevedert, kengyelt (vagy gyereksétáltató póráznak is nevezik), amivel a gyereket az etetőszékbe lehet rögzíteni. Ha kevés hely van a lakásban, akkor összecsukható etetőszéket vegyünk. Ez utazáshoz is ideális, így nem kell külön etetőszék pl. a nagyszülőkhöz. Praktikusak azok a fából készült etetőszékek, amelyek kisasztallá és kisszékké alakíthatóak miután már nincs szükségünk az etetőszékre.

 

clip_image006Székmagasító: Az etetőszék kb. 3 éves korig használható, azt követően már kinövik a gyerekek. Azonban ebben a korban még magas nekik a család többi tagja által használt asztal. Rendszerint azért mocorognak annyit az asztalnál (közben kiborítva ezt-azt), mert nem érik fel rendesen, kényelmetlen nekik. Erre nyújtanak megoldást a székmagasítók, melyekből most már többféle kapható. Van amelyik a székre és van amelyik a szék alá téve emeli magasabbra a gyerkőcöt. A székre tehető változatokat a székre kell hevederrel rárögzíteni, majd a gyereket beletéve biztonsági övvel tudjuk teljesen biztonságossá tenni a használatát. Jónéhány székmagasító már 3 éves kor alatt is használható, így nem kell külön etetőszéket, majd székmagasítót vásárolnunk. Vásárlás előtt nézzük meg, hogy hány éves kortól ajánlott a használata. A szék alá tehető és a szék lábait megemelő székmagasítónak értelemszerűen nincs biztonsági öve.

 

 

 

clip_image006Ajtóbecsapódás-gátló: Az ajtóbecsapódás-gátló használatával elkerülhető, hogy a kisgyermek rácsapja az ajtót a pici ujjacskáira vagy becsípje az ujjait, esetleg a játszótársa ujjait. A legismertebb az ajtószárny oldalára vagy tetejére tehető, általában tömör szivacsból készült ajtóbecsapódás-gátló, melyet rendkívül egyszerű “felszerelni”, csak arra kell figyelni, hogy ne a gyerek által elérhető magasságba tegyük az ajtószárnyra. Ajtóbecsapódás-gátlónak hívják azokat a termékeket is, amelyek nyitott helyzetben tartják az ajtót. Egyik változata, amelyet az ajtószárny alá kell csúsztatni, a másik változatát pedig az ajtóra illetve az ajtó mögötti falra kell szerelni.

Ajto_becsap_gatlo

button32


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.